Ano, ne všechny restaurační podniky je vedou. A přitom mají svoji tradici i historii. Možná si vzpomenete na svoji babičku, jak usrkává z takové skleničky kakaový likér vyrobený nejen z kakaa, ale také ze skořice a vanilky. Babička vám přece také dala „okoštovat“. A dědeček, ten měl zase tu svou višňovku, ta byla silnější, vždyť dědeček se musel zevnitř náležitě zdravotně promazat. Ale co vlastně si můžeme pod pojmem likér představit? Jsou to alkoholické nápoje, které jsou slazené, jsou aromatizované a to i koncentráty ovoce, ale také bylinkami nebo kořením. Jejich rozdělení je do několika skupin.
A to podle toho, jaký je jejich obsah cukru a alkoholu. Tyto pochoutky se vyrábějí pomocí macerace, což je metoda extrakce nějaké látky pomocí lihu za studena. Doba macerace je závislá od druhu a stavu používaných materiálů. Ten z čerstvého materiálu macerujeme dvacet čtyři hodin a ze sušeného trvá tento proces až čtrnáct dní, ale předem ho musíme vlhčit. To vše jsou likéry, a není pravda, že v současné době je nemůžete ochutnat.
Vždyť například taková ořechovka je brána nejen jako hřejivý nápoj, ale také jako uklidňující lék na žaludek. Tento nápoj se vyrábí ze zelených ořechů, přesněji z plodů ořešáku, může se do něho přidávat muškátový květ, směs koření a bylinek, cukr nebo med, velmi jemný líh a poté probíhá uvedená macerace. Výsledkem je nejen hořko-sladká chuť produktu, ale také nádherná kaštanová barva této pochoutky. A samozřejmě nelze zapomenout již výše uvedené léčivé účinky ořechovky, které znali už i naši předci. Vždyť aromatizované lihové roztoky se v dávných dobách používaly k léčení mnohých neduhů a nemocí a dokonce se alkohol, který se vyráběl destilací se označoval jako „aqua vitae“, což znamená voda života a věřilo se, že je elixírem, který může nápomoci prodloužení lidského věku.